Kutya születik

Ehhez jó, ha tudja, mire kell figyelemmel lennie, hogyan zajlik rendben az ellés, és mit kell tenni, ha kutyájánál probléma adódik.

Az ellés lefolyását befolyásoló tényezők az előrehaladottan vemhes szuka gondozásában

A vemhesség utolsó harmadában annyira erőteljes a kölykök növekedése, hogy az anyakutya napi egyszeri étkezéssel már nem képes elegendő táplálékot magához venni. Ilyenkor a gyomor befogadóképessége is kisebb a hasüregben egyre nagyobb helyet elfoglaló vemhes méh miatt. Ezért az anyának naponta többször is adjunk enni, lehetőség szerint magas energiatartalmú kutyatápot. Nem helyes, ha ez a táp a szoptatáskor használt magas kalciumtartalmú táp, vagy kölyöktáp, és nem szabad túlzott gondoskodásból (hogy később elegendő teje legyen) kalciumtartalmú étrendi kiegészítőket sem adni. Ezzel éppen az ellenkezőjét fogjuk előidézni. Az előrehaladottan vemhes szukánkat is sétáltassuk, engedjük mozogni, azonban ne végeztessünk vele túlzottan kimerítő feladatokat.

Az ellés várható időpontja

A kutya vemhessége a fedeztetéstől számítva átlagosan 63 napig tart, azonban látszólag lerövidülhet 58 napra, vagy meghosszabbodhat 68 napra is; attól függően, hogy a fedeztetés pillanatában a szukában megtörtént-e már a peteleválás, illetve befejeződött-e a petesejtek érési folyamata. A vemhesség végén a szuka vérében gyorsan csökken a vemhesség fenntartásáért felelős progeszteron hormon szintje, ennek hatására csökken a szuka testhőmérséklete. Ezt az összefüggést kihasználhatjuk az ellés idejének meghatározáshoz. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a vemhesség 55. napjától naponta legalább kétszer megmérni a szuka testhőmérsékletét, ami a normális 38,5–39,0°C-ról lecsökken 37,5°C alá, gyakran 37,0°C-ra, a várható ellés előtt 6–24 órával.

Amire szükség lesz elléskor

Készítsünk kényelmes, biztonságos, nyugalmas elletőhelyet a kutyának. Válasszunk olyan helyet a számára, ahol szabadon mozoghat, a szülés folyamán a hőmérséklet állandó 22–25°C, nem huzatos, nem zajos és könnyen tisztán tartható. Ne engedjünk hozzá látogatókat, ha már elkezdődött az ellés („csak egy percre” sem), a családból is csak az legyen vele, akiben feltétlenül megbízik. Legyenek kéznél tiszta törülközők a kölykök szárazra dörzsöléséhez, szemcseppentő és fültisztító pálcika a légutak szabaddá tételéhez, fonal a köldök lekötéséhez, Betadine oldat a köldök fertőtlenítéséhez – és az állatorvos telefonszáma minden esetre…

Az ellés

A folyamat öt szakaszból áll.

 • Az ellés első jelei
  Már napokkal az ellés előtt a szuka fészeképítésbe kezd, félrehúzódik a zajos és forgalmas helyekről, viselkedése megváltozik, közvetlenül ellés előtt étvágytalanná válik, néha hányás is előfordul. A péra megduzzad, belőle áttetsző váladék ürül.
 • Megnyílási szakasz
  A méh ebben az időben felkészül az összehúzódásokra és a méhnyak csatornája megnyílik. Ekkor a szuka nyugtalan, liheg. A hüvelyből áttetsző, nyálkás váladék ürül.
 • Tágulási szakasz
  A méh első (nem látható) összehúzódásai és a szülőút fokozatos tágulása közben a szuka még intenzívebben fájdalmat jelez: liheg, körbe jár, lefekszik és felkel.
 • Kitolási szakasz
  Fokozódnak a méhösszehúzódások, amit már látható hasfal-összehúzódások is kísérnek. Megrepedhet a magzatburok, elfolyhat a magzatvíz. Ez a szakasz viszonylag rövid ideig tart, a legelső kölyöknek meg kell születnie a magzatvíz elfolyásától számított 4 órán belül. Ha sötétzöld színű váladék ürül a szülőútból, akkor megkezdődött a méhlepény leválása, romlik a magzat oxigénellátása. Ekkor legfeljebb egy óránk van az első kölyök megszületéséig. (Ha mégsem születik meg ennyi időn belül, állatorvoshoz kell fordulni.) Amikor a magzat a szülőútba kerül, fokozódnak a méh és a hasfal összehúzódásai, rövid idő (percek) alatt a külvilágra kerül a kölyök. A kölykök születhetnek fej-, vagy farfekvésben, mindkettő normális. Ettől eltérő elhelyezkedés, illetve a fej oldalra hajlása azonban a magzat elakadását okozhatja. A kiskutyák gyakran burokban születnek, máskor a burok felreped és csak a köldökzsinórral kapcsolódik a kölyökhöz. Tapasztalt szuka gyorsan felszakítja a magzatburkot, megtisztítja az orr-és szájnyílást, nyalogatja a kölyköt, így serkenti a légzését, majd a köldökzsinórt is elrágja.
 • A magzati függelékek megszületése
  Ha elszakad a köldökzsinór mielőtt megszületne a magzatburok is, akkor a burok csak egy bizonyos idő (5–15 perc) elmúltával fog megszületni, esetleg a következő kölyök tolja maga előtt, esetleg csak a következő kölyök után születik meg. A szuka általában megeszi a magzatburkokat, ezért a tulajdonosnak kell számon tartania, hogy hány született meg, így az ellés végeztével tudni fogja, hogy maradt-e a méhben magzatburok. Engedhetjük a szukának, hogy elfogyassza a magzati függelékeket, de akkor sem lesz kevésbé jó anya, ha elvesszük tőle és kidobjuk. Különösen népes almoknál ne engedjük, hogy mindet megegye, mert az hasmenést, hányást okozhat.

 

1. ábra
2. ábra
3. ábra
4. ábra
5. ábra
6. ábra
7. ábra

Pihenés

Egy-egy kölyök megszületése után hosszabb-rövidebb nyugalmi periódus következik, amikor a szuka látszólag semmit nem csinál, csak felkészül a következő kölyök megszülésére. A kölykök átlagosan 30–60 percenként születnek. A nyugalmi periódusok a szülés előrehaladtával hosszabbodnak: a kezdeti 5–15 perc helyett 30–60 percesek lesznek. Ha két óránál hosszabbra nyúlik ez a nyugalmi szakasz és van még a méhben kölyök, állatorvoshoz kell fordulni.

Az ellés befejeződése

Amikor minden kölyök megszületett, a szuka megnyugszik, ápolja kölykeit, és engedi őket szopni.
Az ellés utáni 2–6 hétben ún. lochia ürül a külvilágra a méhből. Ez a folyadék kezdetben sötét zöldes-barnás színű, esetleg vért tartalmaz, és semmiképpen nem bűzös. A későbbiekben színe világosabb lesz, mennyisége fokozatosan csökken. A hatodik hét után is fennálló lochiaürülés a méh elégtelen involuciójára (visszaalakulására) utal.

Ha elakadt a kölyök feje

A szülőútban rekedt kölyök megszületését úgy segíthetjük, hogy az egyik kezünk mutató-, és középsőujjával a hüvelybe nyúlva, ujjainkat kampóként használva az állkapocs mögött kétoldalt megfogjuk a kölyök fejét, és kíméletes húzással világra segítjük. (1. kép)

Ha a szuka nem szakítja fel a magzatburkot

Az először szülő szukák néha ügyetlenek az újszülöttjeik ellátásában, ezért segítségre szorulnak. Ha az anya a burkot nem tépi fel, akkor szakítsuk fel a azt, az orrot és szájnyílást szabaddá téve (2. kép), majd adjunk lehetőséget a szukának, hogy nyalogassa kölykét. Ha még ekkor sem ápolja az újszülöttet, akkor távolítsuk el annak testéről az összes burokmaradványt, kössük le a köldököt kb. fél cm-re a hasfaltól (3. kép), vágjuk vagy tépjük el a csomó fölött egy cm-rel (4. kép), és fertőtlenítsük le a csonkot Betadine oldattal (5. kép). Mindeközben tiszta törülközőbe csavarva erőteljesen dörzsölgessük az újszülöttet, így ösztönözve őt a légvételre. Amikor már dörzsölgetés nélkül is rendszeresen vesz levegőt és erőteljesen sír, visszaadhatjuk az anyjának.

Ha a kölyök nem lélegzik

Tegyük egyik kezünk mutató- és hüvelykujját a mellkas két oldalára a könyök mögött, hogy érezzük a szívveréseket. Ha a szív ver, szemcseppentő segítségével távolítsuk el a váladékot az orr- és szájnyílásból és tisztítsuk meg a környéküket fültisztító pálcikával. A légutakat elzáró váladék kiürüléslét az újszülött erőteljes rázásával is segíthetjük. Két kezünkbe fogva a kölyköt, a fejét mutató- és hüvelykujjunkkal megtámasztva lefelé rázó mozdulattal távolíthatjuk el a folyadékot (6.kép). Ha hideg vízzel leöblítjük a kölyköt, az légvételre ösztönzi (7.kép). Ezután törülközőben erőteljesen dörzsölgessük főleg a mellkast, hogy lélegezzen. Csak akkor hagyjuk abba, ha már magától is vesz levegőt, vagy ha a szív már nem ver, és így a kölyök már nem él.

Ha a szuka nem szoptatja kölykeit

Ha befejeződött az ellés, és a szuka egyszerűen csak nyugtalan, üljünk le mellé, beszéljünk hozzá, hogy megnyugodjon. Próbáljuk meg lefektetni, hogy a kölykök odamászhassanak szopni. Nem feltétlenül szükséges rátenni őket a csecsbimbóra; jobb, ha maguk találják meg az utat a tápanyagforrásig, egyes kölykök esetében azonban szükség lehet segítségre. A kölyök száját egyik kezünk mutató- és hüvelykujjával óvatosan szétnyitva, másik kezünkkel pár csepp tejet kifejve a csecsbombót a kölyök szájába toljuk. Ha a szuka még mindig ideges, vigyük ki sétálni, hogy vizeletet üríthessen. Olykor az is elegendő, ha csak lekapcsoljuk a lámpát, és kimegyünk. Ilyenkor azonban 15–20 perc elteltével ellenőrizni kell, hogy szoptat-e. Gyakori probléma az ellető túlmelegedése. Különösen nagytestű, hosszúszőrű kutyák esetében a kölykök infralámpás melelgítése az anya nyugtalanságához, és az alom elhagyásához, a kölykök széthordásához vezethet.

A szoptatás időszakában felmerülő problémák

 • Méhgyulladás
  Ha az ellést követő első napokban a szuka lázas (akár 40°C vagy magasabb), bűzös váladék ürül a hüvelyéből, étvágytalan, kedvetlen, nem gondozza kölykeit, nincs elég teje; haladéktalanul látnia kell állatorvosnak, mert esetleg méhgyulladása van, ami az életét is veszélyezteti. Ennek előidézője lehet a méhben rekedt kölyök, magzatburok, vagy az ellés nem kielégítően higiénikus körülményei.
 • Kalciumhiány okozta görcsök (eclampsia)
  Főképpen népes almot szoptató, kistestű szukában fordulhat elő 2–4 héttel az ellés után, hogy a tejjel kiválasztódó kalciumot nem képes pótolni az eleségből felszívódó és a csontokból mozgósított kalcium, ezért a vér ionozáltkalcium-tartalma nem lesz elegendő. Kivételesen nagytestű kutyában is előfordul, gyakran azért, mert vemhesség alatt a szuka kalciumtartalmú étrendkiegészítőt kapott, minek hatására „ellustult” a kalciumháztartásért felelős szerve, azaz a mellékpajzsmirigy, és az nem képes elegendő kalcium mozgósítására a csontokból. Így az izmok működése zavart szenved, ennek tüneteit figyelhetjük meg. A szuka eleinte erőtlen és remeg, járása kötött. Az állapot súlyosbodásakor kitágul a pupillája, emelkedik a testhőmérséklete, rángógörcsei vannak, később oldalára dől. Veszélybe kerül az élete, mivel ez a görcsös állapot nemcsak a vázizmokra korlátozódik, hanem a légzőizmokat és a szívizmot is érinti. Késedelem nélkül hívjunk állatorvost és vegyük el tőle a kölyköket.
 • Emlőgyulladás
  A tejet termelő egészséges emlők viszonylag nagyok és puha tapintatúak. Ha az emlő gyulladásban van, akkor sötétvöröses színű, kemény tapintatú, meleg, és érintésre fájdalmas. A szuka általános állapota nem romlik számottevően, leggyakrabban csak az emlőkre korlátozódik a betegség. Azonban a fájdalom miatt a szuka nem engedi szopni a kölyköket, ami a bent rekedő tej miatt tovább fokozza a problémát. Ilyenkor az állatorvos antibiotikumot ad a szukának, ezenkívül minél gyakrabban ki kell fejni a tejet a beteg emlőkből, előrehaladott esetben gyógyszeresen el kell apasztani a szukát és az éhes kölyköket mesterségesen (tejpótlóval) kell táplálni.

A szopatató szuka táplálása

A tejtermelés nagyon sok energiát és kalciumot igényel. Adjunk a szukának nagy energiatartalmú, kalciumban gazdag eleséget. Ennek legegyszerűbb módja az, ha kölyöktápot etetünk vele naponta többször. Ha a megszokott ételét adagoljuk neki, akkor a legintenzívebb tejtermelés időszakában kb. háromszor akkora mennyiségre lesz szüksége, mint vemhessége előtt, és mindenképpen ki kell egészíteni kalciummal. Gyógyszertárban recept nélkül kapható a Calcium Sandoz pezsgőtabletta, amit az ivóvizében feloldva adagolhatunk, ezzel megelőzve a kalciumhiány miatti görcsök kialakulását. Bőséges folyadékellátásról kell gondoskodni, mindig legyen előtte friss víz. Ha kevés teje van a szukának, jótékony hatású lehet Lactoherb gyógytea itatása.

Hívni kell az állatorvost, ha

 • 63 nap eltelt a fedeztetés óta és a szuka nem készülődik az ellésre,
 • 4 órája elfolyt a magzatvíz, de nem született kölyök,
 • 30–60 perce tartó erőteljes fájások ellenére nem született kölyök
 • 1 óránál régebben sötétzöld váladék ürül, de nem született kölyök,
 • 2 percnél régebb óta magzati testrész látható a pérarésben,
 • 2 óránál régebben pihen a szuka, de még van születendő kölyök,
 • az ellés utáni napokban ürülő váladék bűzös, kenőcsszerű és/vagy a szuka láthatóan nincs jól,
 • a kölykök állandóan (etetés után is) sírnak,
 • a szuka remeg, elfekszik, érdektelen a külvilág ingereire.

Dr. Tibold Anikó,
Dr. Thuróczy Julianna

Ajánlott irodalom

 1. Hoskins, JD. (2000.) Veterinary pediatrics- dogs and cats from birth till six months 2nd edition, W.B. Saunders Co., Philadelphia
 2. Bonagura, JD. (1995.) Kirk’s Current Veterinary Therapy, Small Animal Practice XII, WB Saunders Co. Philadelphia.
 3. England, G. (1998.) Allen’s Fertility and Obstetrics in the Dog, 2nd Edition, Blackwell Science, Oxford.
 4. Feldman, EC and Nelson, RW. (1996.) Canine and Feline Endocrinology and Reproduction, 2nd ed. WB Saunders Co., Philadelphia.
 5. Johnston, SD. et al. (2001.) Canine and Feline Theriogenology W.B. Saunders Co., Philadelphia.
 6. Kirk, RW. (1986., 198.9, 1992.) Current Veterinary Therapy, Small Animal Practice IX, X, XI. [Sections on Reproductive Disorders] WB Saunders Co., Philadelphia.
 7. Simpson, G., England, G. and Harvey, M. (1998.) Manual of Small Animal Reproduction and Neonatology. British Small Animal Veterinary Association

Kutya, macska tenyésztőknek